Der er gået lidt over et år, siden vi rykkede krop, sjæl og inventar fra København til Skælskør. Tre højbede, et vildthegn, et par håndfulde træer, en række frugtbuske og et drivhus er kommet til ude på grunden – og i vores lejlighed i Skælskør flyttede en baby ind i marts. Der er sket meget, og alligevel føles det nogle gange som om, at det går langsomt med at realisere vores projekt.
Vi vil gerne bygge og bo på grunden, og før vi flyttede var vores måske noget urealistiske plan, at det ville ske inden for et års tid… Som om!
Jeg kan ikke lade være med at grine lidt, når jeg tænker på mine forventninger og tidsscenarier, før Grogaarden blev til virkelighed. I mit hoved var vi jo nærmest komplet selvforsynende og bød folk indenfor i vores selvbyggede hus allerede dagen efter, at flyttebilen landede i det sydvestsjællandske. Så stærkt er det ikke gået, og der er stadig langt igen før vi kommer i gang med at bygge.
Det med byggeriet har frustreret mig og gør det til tider stadigvæk, men egentlig er det en god ting – det der med at gå et par gear ned og få tid til at tænke sig om. Når jeg ser tilbage på det år, vi har været her, er vi faktisk blevet en del klogere, og jeg har i hvert fald fået et andet perspektiv på mange ting.
Stort byggeri = Mindre tid til livsprojektet
For eksempel startede vi jo med at ville bygge et stort hus. Og når jeg siger stort, så mener jeg stort. 250 kvadratmeter! For man kan jo ligeså godt udnytte byggeprocenten på grunden fuldt ud og få noget plads, når man nu er i gang…
Der er bare det med store byggerier, at de både er dyre i opførsel og ikke mindst i drift. Og et stort hus, der kræver en del brænde i opvarmning, er ikke det mest bæredygtige. Desuden vil et større hus kun give os et større byggelån og en større gæld, så vi skal hente flere penge hjem hver måned for at afdrage på. Det vil sende os tilbage i en livsstil, hvor vi ikke vil have tid til at udvikle Grogaardens projekt og til at finde ind til de ting, vi virkelig gerne vil bruge vores liv på.
Hvad er der med danskere og store huse?
Store byggerier kan være en hæmsko for det liv, vi er taget til landet for at opnå. Det var en af de mest værdifulde erfaringer jeg tog med os fra vores sommerrundtur til tre økosamfund i Jylland. Vi talte med beboerne i de to økosamfund, hvor flere, der havde bygget for stort og dyrt nu sad i en situation, hvor de ikke, som de havde tænkt og ønsket, kunne arbejde deltid udenfor økosamfundet og resten af tiden indenfor på deres livsprojekter.
Gad vide, om der er indlejret noget i den danske DNA om at have lyst til mange kvadratmeter? Danmarks Statistik siger, at vi i gennemsnit har 52 kvadratmeter pr. person at boltre os på. Med fem personer i vores husstand passede vores oprindelige plan om et hus på 250 km2 (som blev tegnet inden vi var på permakultur-kursus) meget godt med standarden i landet, men det kolliderer fuldstændigt med permakultur-tilgangen. Her skal det være så ressourcebesparende, kompakt og smart som muligt.
Vi har ingen penge – hvad gør vi nu?
Det er løgn at sige, at vi ingen penge har. Det har vi. Men med indkomster (for vores lille familie) i underkanten af dagpengesatsen er de ikke i overflod. Og det er (for det meste) fint, for til gengæld har vi tid. Men vores små indkomster passer ikke ind i bankernes skema, hvor man som udgangspunkt som lille familie skal have et rådighedsbeløb på 12.500 kr. for at komme i betragtning til et lån.
Hvad gør vi nu for at realisere drømmen om at bygge?
1. Nedskalerer huset: Vi skal have lavet designet om, så det kommer ned på omkring 130 m2.
2. Sparer op: Vi er superdisciplinerede og sparer mindst 1000 kr. op pr. måned.
3. Finder de billigste bæredygtige løsninger: Vi undersøger bæredygtige byggematerialer, vælger ud og lægger en plan for, hvordan vi kan skaffe materialerne brugt.
4. Sparer de steder, vi kan: 1000 kr. til mad om ugen – 2 voksne, 1 barn og 1 baby. Kører kun med bilen, når det er strengt nødvendigt.
Om huset ender med at blive selvfinansieret eller vi vælger at gå bankvejen kommer an på enormt mange ting; hvordan det går med at spare op, hvor billigt vi kan designet huset, hvor billigt vi kan skaffe materialer. Og vores tålmodighed.. Følg med!